Przepis na babkę serowo – cytrynową znalazłam w jednej z książeczek, którą posiadam w swoich zbiorach kulinarnych. Zmieniłam trochę ilość składników i okazało się że babka wyszła smaczna, ma przyjemny cytrynowy smak i zapach.
Składniki:
- 25 dag. mąki
- 15 dag margaryny
- 20 dag cukru
- 40 dag serka waniliowego homogenizowanego
- 3 jaja
- kisiel cytrynowy
- sok z dwóch cytryn
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- laska wanilii lub cukier waniliowy
Przygotowanie:
- Jajka ubijam z cukrem, dodaję margarynę o temperaturze pokojowej i miksuję.
- Nie przerywając miksowania dosypuję po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kisielem.
- Następnie do masy dodaję serek waniliowy, wanilię i na koniec sok z cytryny.
- Ciasto wlewam do wysmarowanej masłem formy na babkę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50 minut.
- Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem, a ja polałam cytrynowym lukrem i posypałam posiekanymi migdałami.
- Jeśli chcecie zrobić lukier cytrynowy wystarczy wsypać do miseczki 6 łyżek cukru pudru i rozmieszać z dwoma łyżkami soku z cytryny, a następnie dolać 1 łyżkę gorącej wody, wymieszać przy pomocy rózgi i polać upieczoną babkę.