Babka serowo – cytrynowa

on

Przepis na babkę  serowo –  cytrynową  znalazłam w jednej z książeczek, którą posiadam w swoich zbiorach kulinarnych. Zmieniłam trochę ilość składników i okazało się że babka wyszła smaczna, ma przyjemny cytrynowy smak i zapach. 

Składniki:

  • 25 dag. mąki
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 40 dag serka waniliowego homogenizowanego
  • 3  jaja
  • kisiel cytrynowy
  • sok z dwóch cytryn
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii lub cukier waniliowy

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijam z cukrem, dodaję margarynę o temperaturze pokojowej i miksuję.
  2. Nie przerywając miksowania dosypuję po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kisielem.
  3. Następnie do masy dodaję serek waniliowy, wanilię i na koniec sok z cytryny.
  4. Ciasto wlewam do wysmarowanej masłem formy na babkę i  piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50 minut. 
  5. Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem, a  ja polałam cytrynowym lukrem i posypałam posiekanymi migdałami.
  6. Jeśli chcecie zrobić lukier cytrynowy wystarczy wsypać do miseczki 6 łyżek cukru pudru i rozmieszać z dwoma łyżkami soku z cytryny, a następnie dolać 1 łyżkę gorącej wody, wymieszać przy pomocy rózgi i polać upieczoną babkę.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *