Barszcz ukraiński wegetariański.

Jak wiadomo buraczki są zdrowe i powinno się je jeść dość często np. pieczone, gotowane a także surowe w postaci soku z dodatkiem innych warzyw i owoców. Ja dzisiaj polecam barszcz ukraiński bez mięsa:)  Zupa bardzo krótko się gotuje i bardzo dobrze smakuje.

Składniki:

  • 4 średnie buraczki pieczone w skórce(albo ugotowane)
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • puszka fasolki czerwonej (najlepiej będzie jeśli namoczymy fasolkę na noc i ugotoujemy ją sami, około 1 szklanki)
  • 2 łyżki jarzynki własnej produkcji (mieszankę robimy z suszonych warzyw i ulubionych przypraw)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • pieprz
  • sól
  • 3 dojrzałe pomidory pokrojone w drobną kostkę (a jeśli lubicie to pomidory z puszki)
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • natka z pietruszki
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki masła (można dodać więcej jak ktoś lubi tłuściej)
  • sok z cytryny
  • 1,5 – 2 litry wody

Przygotowanie:

1.Buraczki w skórce dokładnie myjemy smarujemy troszkę oliwą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C.

2.Jeśli nie chcemy piec buraków możemy je również ugotować w garnku także nie obierając ze skórki.

3.Upieczone i ostudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

4.Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody,dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, vegetę domową , ziele             angielskie, listki laurowe, łyżkę masła i gotujemy.

5. W czasie jak gotuje nam się woda i ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki marchewkę, pietruszkę i selera a pora  kroimy drobno.

6. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła wrzucamy warzywa i ciągle mieszając podduszamy 5 minut. Dzięki temu że podsmażymy krótko warzywa nasza zupa nabierze głębszego smaku.

7.Kiedy woda w garnku się gotuje a ziemniaki są już prawie miękkie dokładamy warzywa z patelni a chwilę potem starte buraczki.

8.Pod koniec gotowania dodajemy do zupy drobno pokrojone pomidory, ugotowaną czerwoną fasolę (lub z puszki) oraz majeranek, łyżkę masła i sok z cytryny.

Sok z cytryny dodajemy po to aby barszcz miał ładny kolor i był lekko kwaskowy.

9. Śmietanę przekładamy do miseczki i dodajemy do niej po łyżce zupy energicznie mieszając żeby się nie zważyła. Rozmieszaną śmietanę wlewamy do barszczu.

10. Przyprawiamy wszystko sporą ilością majeranku, solą i pieprzem. Na talerzu posypujemy natka z pietruszki.

 

 

 

 

 

 

 

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *