Botwinka.

Botwinka to moja ulubiona wiosenna zupa, która wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami pachnącymi czosnkiem i ziołami.

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 1 duży burak
  • pół pęczka koperku
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 2 łyżki domowej jarzynki(przepis na blogu)lub innej przyprawy warzywnej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól,pieprz
  • sok z jednej małej cytryny
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Botwinkę i buraka dokładnie myję, obieram buraczki ze skórki i kroję w drobną kostkę, liście i łodyżki również drobno siekam.
  2. Marchew i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. Do garnka wrzucam buraczki (liście i łodyżki wrzucam trochę później), ziele angielskie, listek laurowy, marchew, pietruszkę, wsypuję jarzynkę i zalewam wodą.
  4. Kiedy buraczki są prawie miękkie dokładam do garnka masło, posiekane łodyżki i liście botwinki. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Do miseczki ze śmietaną dolewam po łyżce gorącej zupy cały czas mieszając.
  6. Wlewam zahartowaną śmietanę do zupy, wyłączam gaz i wsypuję świeżo posiekany koperek.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *