Bułeczki z grzybami leśnymi.

Dzisiaj znowu bardzo udane grzybobranie 🙂 Podczas chodzenia po lesie i wyszukiwaniu kapeluszy grzybów lśniących w deszczu cały czas myślałam jaki przepis z grzybami wstawić na bloga. Wymyśliłam bułeczki podpieczone w piekarniku i  wypełnione przepysznymi, wspaniale pachnącymi duszonymi grzybami. 

Składniki:

  • 05 kg grzybów ( u mnie podgrzybki)
  • 1 cebula
  • pieprz, sól
  • 6 bułek (ciabatta)
  • 1 łyżka oliwy do duszenia grzybów
  • czubata łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie czyszczę, płuczę kilka razy w letniej wodzie, a następnie kroję na drobne kawałki.
  2. Cebulę obieram, siekam na drobną kostkę, wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą i duszę około 5 minut.
  3. Do zeszklonej cebuli wkładam pokrojone grzyby przyprawiam solą, pieprzem i duszę pod przykryciem około 40 minut, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Pod koniec duszenia dodaję natkę pietruszki.
  4. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  5. Z bułeczek ścinam wierzch, z dolnych części wydrążam środek tak żeby powstały małe podłużne miseczki, które napełniam ciepłym grzybowym farszem.
  6. Bułeczki (ścięte wierzchy bułeczek również) wkładam na 10 minut do nagrzanego piekarnika.
  7. Po 10 minutach wyjmuję cieplutkie, pachnące cudnie grzybami bułeczki, przykrywam górną częścią i potrawa gotowa 🙂

Jeśli chcecie możecie przed napełnieniem bułek farszem możecie dodać do uduszonych grzybów wydrążony środek ciabatty , który lekko zagęści potrawę i nada jej smaku. Bułek możecie użyć różnych, ale najlepiej żeby były prostokątne albo podłużne, a jeśli chodzi o przyprawy doskonale pasuje do grzybów także tymianek i rozmaryn. Smacznego:)

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *