Bułki orkiszowe.

Świeże bułeczki na śniadanie, jeszcze ciepłe doskonale smakują z domową konfiturą, serem lub wędliną. Pięknie pachną i zachowują świeżość nawet następnego dnia, więc możemy upiec je wieczorem na śniadanie. Staram się nie jeść dużo pieczywa, ale od czasu do czasu kusi mnie żeby zagnieść ciasto i upiec chrupiące bułeczki. Swoje bułki posypałam czarnuszką i makiem, ale można również posypać je sezamem, ostrą papryką lub ziołami prowansalskimi. Smacznego:)

Składniki:

  • 0,5 kg. mąki orkiszowej tortowej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3 dag.  drożdży
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka (musi być ciepłe)
  • 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej 
  • żółtko jaja
  • 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek 
  • do posypania, do wyboru: mak, sezam, czarnuszka, sezam, zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiam w rondelku.
  2. Mąkę z solą wsypuję do miski i mieszam. Robię wgłębienie w mące, rozkruszam do środka drożdże.
  3. Cukier rozsypuję na drożdże , wlewam pół szklanki mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Kiedy drożdże urosną i pojawi się pianka dodaję resztę mleka, żółtko na końcu roztopione masło i mieszam silikonową łopatką niezbyt  energicznie. Jak składniki się połączą wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne, nie powinno bardzo kleić się do rąk.
  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto wyrabiam jeszcze przez chwilę, następnie wałkuję na grubość około 3 mm. Szklanką wycinam kółka, nacinam każde z nich nożem na krzyż i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam bułeczki na pół godziny żeby wyrosły.
  6. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, bułeczki tuż przed pieczeniem smaruję mlekiem, posypuję makiem, czarnuszką lub innymi przyprawami i piekę 20 minut.

 

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *