Burgery z kaszy jaglanej i soczewicy z suszonymi pomidorami.

Przepis na smaczne wegetariańskie burgery 🙂 Zawinięte w liście sałaty lodowej zdrowe i pożywne kotleciki podałam z dużą ilością świeżych warzyw i sosem jogurtowym z czosnkiem i ziołami. Takie burgery możecie zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy albo na wycieczkę. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 gr. suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonych liści kolendry
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • pieprz i sól
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół śródziemnomorskich
  • mały jogurt naturalny
  • odrobina oleju do posmarowania blaszki

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalewam szklanką wody i gotuję aż wchłonie wodę i zrobi się miękka (od czasu do czasu mieszam)
  2. Kaszę jaglaną zalewam szklanką wody i gotuję bez przykrycia 3-4 minuty od momentu zagotowania się wody, następnie przykrywam pokrywką i zostawiam w ciepłym miejscu, żeby kasza wchłonęła wodę.
  3. Cebulę siekam w kostkę i podsmażam na oliwie.
  4. Ostudzoną kaszę i soczewicę przekładam do blendera, dodaję przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, podsmażoną cebulę, pokrojone suszone pomidory i przyprawy. Blenduję wszystkie składniki na gładką masę.
  5. Formuję burgery i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można posmarować papier odrobiną oleju, ale nie jest to konieczne)
  6. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładam burgery i piekę ok. 20 minut, następnie przewracam na drugą stronę i piekę jeszcze 15 minut.
  7. W czasie jak burgery się pieką , przygotowuję prosty sos jogurtowy. Do miseczki wlewam jogurt, dodaję dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Można dodać do sosu odrobinę kurkumy dzięki czemu będzie miał ładny kremowy kolor. 
  8. Upieczone burgery podaję z warzywami.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *