Carbonara z klopsikami z białej kiełbasy.

Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis z książki Jamiego Olivera, mojego ulubionego autora wielu książek kulinarnych i programów o gotowaniu. Makaron przygotowuje się dosyć szybko, klopsiki również. Nie potrzeba też wielu składników, żeby zrobić to danie.

Składniki:

  • 140 gr. marchewkowego makaronu tagliatelle (można użyć zwykłego tagliatelle)
  • 3 białe surowe kiełbaski
  • 2 garści posiekanej natki z pietruszki
  • 2 jajka
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, odcedzam, zostawiając kubek wody w której się gotował.
  2. Mięso z kiełbasek wyciskam do miseczki, dosypuję majeranek,  następnie wilgotnymi dłońmi formuję około 20 małych kuleczek i posypuję świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  3. Klopsiki smażę na rozgrzanym oleju, do czasu aż się zarumienią i nie będą surowe w środku.
  4. Jajka ubijam trzepaczką , dodaję posiekaną natkę i dwie łyżki wody z gotowania makaronu, dosypuję 20 g startego parmezanu, mieszam dokładnie.
  5. Ugotowany makaron i klopsiki przekładam na patelnię, podgrzewam, wlewam masę jajeczno serową i mieszam około 0,5 minuty aż jajka się zetną, wyłączam i mieszam jeszcze pół minuty, rozrzedzam makaron  wodą, która pozostała z gotowania makaronu, doprawiam solą i czarnym pieprzem do smaku. Całość posypuję resztą startego parmezanu. Smacznego 🙂
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *