Chłodnik z botwinką.

on

Przepis na ten  chłodnik znalazłam w gazecie i bardzo mi się spodobał, więc zmieniłam trochę składniki i przygotowałam pyszny letni obiad. Mój chłodnik podałam z pieczonymi ziemniakami. Pychotka 🙂

Składniki:

  • mały pęczek botwinki (u mnie trzy buraczki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 400 gr. jogurtu naturalnego
  • 400 gr. kefiru
  • 1 cebula
  • 3 ogórki gruntowe
  • mały pęczek rzodkiewek
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 mała łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
  • pół pęczka koperku
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Umyte buraczki ścieram na tarce na dużych oczkach, łodyżki i liście drobno siekam.
  2. Cebulę i czosnek również kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym maśle. Jak cebula się podsmaży dodaję buraczki i botwinkę. Duszę pod przykryciem 10 minut i odstawiam do ostygnięcia.
  3. Ogórki i rzodkiewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do buraczków.
  4. Do botwinki wlewam jogurt, kefir i sok z cytryny. Całość przyprawiam miodem, solą, pieprzem i kolendrą, a przed podaniem posypuję szczypiorkiem i posiekanym koperkiem. Smacznego 🙂
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *