Ciasteczka ryżowe.

Lekkie ciasteczka ryżowe, wspaniale smakują do popołudniowej herbatki ze znajomymi 🙂 Znikają błyskawicznie, tak samo szybko jak się  je przyrządza. Jeśli chcecie wykorzystajcie ten przepis, a zobaczycie, że było warto 🙂 Smacznego!

Składniki:

  • opakowanie kleiku ryżowego 160 gr.(ja użyłam kleik Bobo Vita)
  • 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego 
  • pół szklanki posiekanych płatków migdałów (mogą być też posiekane drobno orzechy włoskie lub laskowe)
  • 1 łyżeczka zapachu migdałowego 
  • 1 kostka masła (200 gr.)
  • pół łyżki oleju kokosowego ( możecie pominąć)
  • szczypta cynamonu
  • 3 jajka
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem truskawkowy 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz dżemu wrzucam do miski i zagniatam ciasto, które wychodzi lekko klejące.
  2. Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając. Między ciasteczkami muszą być zrobione odstępy, ponieważ podczas wyrastania mogą się sklejać. W każdym ciasteczku robię dziurkę za pomocą trzonka od drewnianej łyżki i nakładam do niej dżem.
  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę ciasteczka 15- 20 minut do zrumienienia.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *