Ciasto makowe bez mąki.

Lubię desery, jeśli nie są za słodkie i za ciężkie dla mojego żołądka i taki właśnie dzisiaj jadłam:) Ciasto z makiem bez mąki, a do jego przygotowania zainspirował mnie pewien przepis z internetu, zmieniłam go trochę dodając startą czekoladę 🙂 Przygotowanie tego ciasta jest trochę pracochłonne, ale warto się  poświęcić ponieważ wychodzi wilgotne, pachnące i jest niesamowicie smaczne.

Składniki:

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • 100 gr. orzechów włoskich
  • 40 gr.płatków migdałowych
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej 
  • ok. 1/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Zagotowuję mleko, gorącym zaparzam mak i odstawiam na 3 godziny.
  2. Zaparzony i odsączony mak dwukrotnie mielę w maszynce.
  3. Do maku dodaję bułkę tartą, proszek do pieczenia, aromat migdałowy, posiekane płatki migdałowe,orzechy i startą na wiórki czekoladę.
  4. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaje do maku, mieszam dokładnie, dodaję gorącą wodę.
  5. Na koniec ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do maku delikatnie mieszając.
  6. Foremkę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam do niej przygotowane ciasto, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 45-50 minut. 

Jeśli chcecie do upieczonego ciasta możecie zrobić polewę np. z białej czekolady i posypać całość płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.

Polewa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 tabliczka białej czekolady

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać dokładnie mieszadłem i polać upieczone ciasto.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *