Ciasto z marchewką.

Dziś smaczne i proste do wykonania ciasto marchewkowe. Jest dużo przepisów na to pyszne ciasto, ja przeważnie dodaję cynamon, albo przyprawę do pierników, ale tym razem dodałam czekoladę. Przepis znalazłam w książce i bardzo mi się spodobał jednak troszkę go zmieniłam, bo zamiast gorzkiej czekolady dodałam mleczną, a zamiast cukru wanilinowego esencję waniliową. Zaletą tego ciasta jest to, że zachowuje dosyć długo świeżość. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 100 gr.mlecznej czekolady

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z sypkimi składnikami, dodaję marchewkę, esencję waniliową i olej. Wszystkie składniki mieszam dokładnie mikserem. Na koniec do masy wrzucam pokruszoną grubo czekoladę i mieszam.
  2. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni .
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *