Ciasto ucierane z pomarańczą.

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto pomarańczowe 🙂 doskonałe na niedzielne popołudnie. 

Składniki:

  • 35 dag mąki tortowej
  • 20 dag cukru
  • 10 dag śmietany
  • 6 jajek
  • 20 dag masła
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • łyżeczka zapachu waniliowego
  • 8 dag startej skórki z pomarańczy

 

Przygotowanie:

  1. Foremkę keksówkę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło o temperaturze pokojowej ucieram mikserem, dosypuję cukier. Ucierając dodaję po jednym jajku.
  4. Kiedy jajka z cukrem są już ubite dodaję porcjami na przemian mąkę, śmietanę i sok pomarańczowy. Wsypuję skórkę pomarańczową i mieszam.
  5. Ciasto przekładam do foremki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po około 25 minutach zwiększam temperaturę do 170 stopni i piekę jeszcze około 30 minut.
  6. Jak ciasto przestygnie posypuję wierzch cukrem pudrem.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *