Czarna fasola z cukinią i pomidorami.

Fasolkę czarną odkryłam niedawno i bardzo ją polubiłam, ponieważ jest smaczna, zdrowa, bardziej lekkostrawna niż fasola biała czy czerwona i doskonale łączy się z innymi warzywami. Mój mąż nie je mięsa więc często wymyślam różne potrawy z warzyw, w tym strączkowych. Fasolka mu smakowała, a wierzcie mi jest bardzo wybredny. Spróbujcie, to naprawdę dobre:)

Składniki:

  • 0,5 kg.czarnej fasoli
  • 2 małe cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1,5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki kminku zmielonego
  • 40 dkg.pomidorów (lub pomidory z puszki)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalewam wodą i moczę przez noc (jeśli chcecie możecie użyć fasoli z puszki).
  2. Namoczoną fasolę odcedzam na sicie, wrzucam do garnka, zalewam wodą (nie więcej niż 1 cm. nad fasolą), dodaję świeżo zmielony kminek i gotuję.
  3. Cebulę obieram, kroję w kostkę, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem i duszę. 
  4. Umytą paprykę i cukinię kroję w kostkę i dokładam na patelnię do duszącej się cebuli, przyprawiam solą, majerankiem, wędzoną papryką i pokrojoną drobno papryczką chili. Jeśli nie chcemy żeby potrawa była zbyt ostra usuwamy część pestek z papryczki.
  5. Do garnka z fasolą przekładam uduszoną cebulę z papryką i cukinią, dodaję obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i masło.
  6. Pomidory sparzam gorącą wodą, obieram ze skórki, kroję w kostkę, dodaję do fasoli i krótko gotuję. Wszystko posypuję obficie natką pietruszki i gotowe.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *