Fasolka po bretońsku.

Fasolka to znakomita potrawa jednogarnkowa na chłodniejsze dni, których teraz będzie już niestety coraz więcej. Jest pożywna i smaczna, gotując ją dodaję kminek, majeranek i tymianek dzięki czemu fasolka staje się bardziej lekkostrawna.

Składniki:

  • 400 gr. fasolki jaś
  • 4 dojrzałe pomidory ( zimą pomidory z puszki lub przecier domowy))
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • olej do podsmażenia cebulki

Przygotuję fasolkę w wersji bez mięsa, które zastąpiłam papryką wędzoną, ale jeśli macie ochotę możecie dodać pod koniec gotowania pokrojoną w kostkę i lekko przesmażoną cienką kiełbasę. 

Przygotowanie:

  1. Zaczynam przygotowanie tej potrawy od namoczenia fasoli w  wodzie najlepiej przez całą noc.
  2. Wodę w której moczyła się fasola wylewam, zalewam świeżą (wody tyle żeby pokryła fasolkę) dosypuję zmielony kminek i gotuję do miękkości (bardzo przydatny do gotowania fasoli będzie szybkowar) .
  3. Obraną cebulę siekam na drobną kostkę i podsmażam na patelni.
  4. Pomidory sparzam gorącą wodą, usuwam skórkę i kroję na małe kawałki.
  5. Do miękkiej fasolki dodaję pomidory, usmażoną cebulę oraz sól,  przyprawy i jeszcze gotuję około 10 minut, żeby smaki się połączyły.
  6. Na koniec dosypuję świeżo posiekaną natkę pietruszki.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *