Faszerowane piersi z kurczaka w koszulkach.

on

Niedzielny obiad, spodziewamy się gości, albo  też chcemy przygotować coś dobrego dla swojej rodziny i pierwsza myśl…….co ugotować, żeby przygotowanie obiadu nie zajęło nam zbyt dużo czasu no i żeby było smacznie? Przepis na faszerowane piersi kurczaka z piekarnika to doskonały pomysł. Upieczone, przekrojone na pół kawałki mięsa można podać z ryżem i warzywami, ale również dobrze smakują z pieczonymi ziemniakami czy kaszą. Smacznego 🙂

Składniki:

  • ok. 250 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 160 g sera feta
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 3-4 ząbki czosnku
  •  2 podwójne piersi z kurczaka
  • 8 plasterków wędzonego boczku (bardzo cienko krojonego)
  • sól, pieprz, przyprawa do mięs Kamis
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego tymianku

Przygotowanie:

  1. Szpinak płuczę na sitku bardzo dokładnie, następnie odcinam końcówki i osuszam w wirówce do sałaty.
  2. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam osuszony szpinak, podsmażam, dodaję odsączone z oleju i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Następnie wrzucam na patelnię pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pieprz. Jeśli chodzi o dodanie soli trzeba być ostrożnym ponieważ feta jest dosyć słona i nieraz nie ma potrzeby używania soli.
  3. Piersi z kurczaka myję, osuszam i dzielę obie na pół tak, żeby wyszły cztery połówki, obsypuję przyprawą . W każdym kawałku mięsa wycinam otwór i wkładam do środka farsz.
  4. Kawałki piersi owijam plastrami boczku, układam w naczyniu żaroodpornym, a całość posypuję tymiankiem.
  5. Piekarnik rozgrzewam do temp.180 stopni i piekę kurczaka 50 minut.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *