Gołąbki

Gołąbki przyrządzamy na wiele sposobów np. z różnymi rodzajami kasz czy też ziemniakami lub z grzybami. Ja najbardziej lubię te tradycyjne z farszem mięsno-ryżowym w pachnącym pomidorowym sosie, ponieważ kojarzą mi się z dzieciństwem i obiadkiem u babci.

Składniki:

  • 1 główka kapusty średniej wielkości o ładnych dużych liściach
  • 1 kg.mięsa ( może być łopatka lub udziec indyczy bez kości).
  • 2 torebki ryżu ugotowanego al dente
  • 1 duża cebula
  • około 1,5 l.bulionu
  • sól,pieprz, koperek, tymianek, papryka czerwona słodka
  • natka pietruszki

Sos:

  • 2 szklanki domowego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej.
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

1.Kapustę myję, odrywam pierwszą warstwę liści, wycinam głąb ostrym nożem.

2.Do dużego garnka wkładam kapustę, zalewam osoloną wodą i od momentu zagotowania gotuję 3-4 minuty. Inaczej mówiąc sparzam kapustę.

3.Oddzielam liście od kapusty, a kiedy przestygną ścinam ostrym nożykiem zgrubienia na wierzchniej stronie liści uważając żeby ich nie przeciąć.

4.Kiedy liście mam już przygotowane robię farsz. Mięso kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mięsa (nigdy nie kupuję gotowego mielonego mięsa).

5.Do zmielonego mięsa ścieram cebulę na tarce, dodaję ryż, jajka, natkę pietruszki i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiam dłońmi.

6.Na każdy liść kapusty nakładam porcję farszu, zawijam brzegi liścia do środka i zwijam w ciasny rulon.

7.Na dnie dużego garnka układam warstwę nie wykorzystanych liści z kapusty, następnie układam gołąbki ciasno obok siebie, jedną a potem następną warstwę, zalewam bulionem tak żeby wszystkie gołąbki pokryły się płynem i gotuję 60 minut.

8.Kiedy gołąbki się ugotują, odlewam bulion w którym się gotowały do innego garnka, mieszam składniki sosu, łączę z bulionem, przyprawiam i zagotowuję.

9.Gotowym sosem zalewam gołąbki i gotuję jeszcze około 10 minut.

Podaję z ziemniaczkami posypanymi pachnącym zielonym koperkiem.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *