Golonka z indyka w kapuście.

A to przepis na golonkę z indyka duszoną w kiszonej kapuście.  Kiedy ostatnio miałam przygotować obiad dla znajomych, wśród których większość z nich lubi jeść mięso wymyśliłam właśnie golonki z indyka, ponieważ jest to potrawa łatwa do przygotowania, smaczna i na pewno nikt po jej zjedzeniu nie będzie głodny 🙂

Składniki:

  • 80 dkg kapusty kiszonej
  • 4 golonki z indyka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • mała pietruszka
  • 4  ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz 
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki majeranku
  • pół łyżeczki kminku zmielonego
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki wody
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

  1. Golonki z indyka dokładnie nacieram przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, olejem i odstawiam na noc do lodówki. Można użyć gotowej przyprawy do drobiu lub tak jak ja samodzielnie zrobić mieszankę przyprawową z majeranku, tymianku, bazylii, ostrej papryki, słodkiej papryki, soli i pieprzu.
  2. Kapustę kiszoną siekam, dodaję do niej pokrojoną drobno cebulę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, selera, pietruszkę, listki laurowe i ziele angielskie. Na koniec wsypuję paprykę ostrą i słodką, kminek, majeranek, pieprz, sól, ketchup i wszystko dokładnie mieszam z kapustą.
  3. Na dno żaroodpornego naczynia wykładam część kapusty, następnie układam golonki z indyka i przykrywam resztą kapusty, wlewam pół szklanki wody, przykrywam pokrywką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny. Smacznego 🙂
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *