Gulasz z medalionów indyczych w sosie warzywno chrzanowym.

Zastanawiałam się co można przyrządzić z medalionów z indyka. Po głowie chodził mi sos z kawałkami mięsa, może usmażyć, albo ugotować? Strzałem w dziesiątkę okazał się sos chrzanowy, pyszny pomysł na obiad jak u mamy 🙂 Mięciutkie mięso rozpływało się w ustach…i ten smak…w połączeniu z buraczkami po prostu poezja!

 

Składniki:

GULASZ:

  • 70 dkg. medalionów z indyka
  • bulion warzywny ok.0,5 l
  • mała marchewka
  • pół pietruszki
  • mały kawałek selera
  • kawałeczek pora
  • masło klarowane do podsmażenia mięsa(lub inny tłuszcz)
  • łyżka jarzynki(przepis znajdziecie na blogu)
  • pieprz i sól
  • natka pietruszki lub koperek
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1.Zaczynam od ugotowania bulionu: warzywa wkładam do rondla, wlewam 0,5 litra wody, dodaję jarzynkę, pieprz, sól i gotuję.

2.Medaliony z indyka kroję na drobne kawałeczki i podsmażam na patelni aż puszczą sos i lekko zmienią kolor.

3.Kiedy warzywa są półmiękkie, wyjmuję je i zostawiam do przestudzenia, odlewam ok. 1/3 szklanki bulionu i również studzę.

4. Do garnka przekładam podduszone mięso, zalewam bulionem, przyprawiam solą, pieprzem i gotuję tak długo aż będzie miękkie.

5. Przestudzone warzywa ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do mięsa pod koniec duszenia.

6. Do miseczki wkładam śmietanę i stopniowo dolewam po łyżce gorącego sosu cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

7. Mąkę dokładnie mieszam z 1/3 szklanki przestudzonego bulionu.

8. Jak mięso jest już miękkie wlewam śmietanę, mąkę, zagotowuję, wyłączam, a na koniec dodaję  chrzan i natkę pietruszki albo posiekany koperek.

Przygotowany w ten sposób gulasz podałam z białą kaszą gryczaną i buraczkami. Możecie również zastąpić kaszę ziemniakami czy też ryżem, będzie równie smacznie. W bardzo wielu swoich przepisach używam jarzynki którą sama komponuję z różnych suszonych przypraw, ale jeśli nie chcecie robić jej sami możecie użyć gotowej. Ta zrobiona samodzielnie będzie na pewno zdrowsza.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *