Gulasz z wołowiny i kopytka.

Gulasz wołowy z kopytkami własnej roboty to potrawa doskonała na niedzielny obiad, kiedy się gotuje pachnie pięknie w całej kuchni, smakuje również wyśmienicie. Na taki obiad możemy spokojnie zaprosić rodzinę albo przyjaciół, a na pewno będzie im smakował, a kto wie może poproszą o dokładkę?  U mnie tak się dzieje:) Smacznego życzę:)

Składniki na gulasz:

  • 70 dag. wołowiny ( ja użyłam karkówki wołowej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3 suszone grzyby
  • pieprz, sól, pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieram , kroję w kostkę  i duszę na patelni.
  2. Do zeszklonej cebuli dokładam, pokrojony drobno czosnek, umyte, pokrojone w kostkę mięso wołowe i duszę do czasu aż  puści sos i zmieni kolor na delikatnie brązowy. 
  3. Zawartość patelni przekładam do szybkowaru, dodaję sól, pieprz, grzyby, przyprawy, zalewam wodą tak, aby tylko pokryła mięso ( nie za dużo wody ponieważ sos będzie za rzadki, a nie chcę dodawać dużo mąki do zagęszczenia) i duszę około 1 godziny, aby mieć pewność, że mięso będzie mięciutkie (możecie użyć garnka jeśli nie macie szybkowaru).
  4. Po godzinie wyłączam gaz i czekam, żeby ciśnienie w szybkowarze trochę opadło, jak przestanie parować i syczeć otwieram pokrywkę i ponownie włączam gaz, ale nie przykrywam pokrywką.
  5. Do miseczki wsypuję łyżkę mąki ziemniaczanej, dolewam troszkę chłodnej wody, mieszam i wlewam do gulaszu, gotuję około 0,5 minuty.
  6. Gulasz podałam z kopytkami i surówką z kapusty pekińskiej (przepis na blogu).

Składniki na kopytka:

  • 1 kg. ziemniaków
  • 1 jajko 
  • sól gruboziarnista
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, zostawiam do ostygnięcia, a następnie przeciskam przez praskę.
  2. W dużym garnku wstawiam lekko posoloną wodę.
  3. Do przeciśniętych ziemniaków dodaję mąkę, jajko, szczyptę soli i szybko wyrabiam gładkie ciasto.
  4. Odcinam nożem kawałki ciasta i na oprószonej mąką stolnicy toczę mały wałeczek, następnie spłaszczam go i kroję ostrym nożem ukośne kluseczki.
  5. Do gotującej się wody wrzucam partiami kluski , a kiedy wypłyną na wierzch, gotuję 4 minuty, wyjmuję łyżką cedzakową na talerz układając je tak żeby się nie posklejały.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *