Indyk w sosie z brokułami.

Delikatny indyk w sosie pieczarkowo –  brokułowym z lekko pikantną nutką, podany na makaronie soba  jest smaczną potrawą, którą możemy przyrządzić na obiad. 

Składniki:

  • 60 dag. piersi z indyka
  • mały brokuł
  • 30 dag. pieczarek
  • szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz
  • papryczka chili
  • 3 suszone pomidory
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Brokuł myję, dzielę na różyczki i gotuję na parze około 5 minut.
  2. Mięso z indyka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na cienkie plastry, rozgniatam lekko dłonią, oprószam solą i pieprzem. Obsmażam na oliwie i przekładam do garnka, dodaję brokuł.
  3. Na patelni na której smażyło się mięso podsmażam umyte, pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną drobno papryczkę chili(usuwam część pestek, żeby potrawa nie była zbyt ostra), następnie dodaję je do garnka z indykiem.
  4. Pieczarki, mięso, brokuł i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory zalewam bulionem i gotuję do czasu aż indyk będzie miękki. Jeśli po dodaniu bulionu będziecie uważali, że jest za mało płynu w garnku to możecie dolać troszkę wody, żeby sosu było więcej.
  5. Śmietanę mieszam z mąką ziemniaczaną, wlewam do sosu, gotuję krótko aż zrobi się lekko gęsty.
  6. Ja podaję tą potrawę z makaronem soba, ale dobrym dodatkiem będzie także ryż lub kasza.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *