Jajecznica w pieczarce portobello.

on

Dzisiaj zrobiłam smaczną przekąskę na śniadanie zamiast typowej jajecznicy z pieczarkami 🙂 Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie mój brat, który podobne pieczarki przygotował dla swojej rodziny. To jest naprawdę smaczne 🙂 Najlepsze są na ciepło.

Składniki:

  • 3 pieczarki portobello
  • 1 pomidor
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól,pieprz świeżo mielony
  • zioła prowansalskie
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • listki świeżej bazylii
  • plasterek mozzarelli
  • listki świeżej natki lub kolendry
  • odrobina prażonej cebulki do posypania

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myję, osuszam papierowym ręcznikiem, wycinam ogonki i siekam je drobno, następnie wrzucam do środka pieczarki, posypuję ziołami prowansalskimi, czosnkiem niedźwiedzim, siekaną bazylią, solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  2. Pomidora sparzam wodą, obieram ze skórki i siekam w kostkę, układam w środku pieczarek.
  3. Jajka rozbijam do miseczki, mieszam za pomocą widelca lub rózgi, solę.
  4. Na patelni z rozgrzanym masłem układam pieczarki, przykrywam pokrywką i smażę aż odrobinę zmiękną (jeśli uznacie że masła jest za mało możecie dodać troszkę więcej)
  5.  Kiedy pieczarki są już prawie miękkie wlewam do każdej trochę rozkłóconych jajek, układam kawałeczki mozzarelli i smażę dalej bez przykrywania pokrywką. W czasie smażenia część jajka może wypływać na patelnię, zbieramy je łyżką i wkładamy z powrotem do pieczarek lekko mieszając całość.
  6. Kiedy jajka się zetną a pieczarki podsmażą i zmiękną wyjmujemy je na talerz, posypujemy natką pietruszki, lub listkami kolendry oraz odrobiną prażonej cebulki i podajemy na stół 🙂
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *