Kapusta młoda z pomidorami.

Kapusta młoda, majowa głowa, pachnie cudnie koperkiem kiedy się gotuje, a jej smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Młodą kapustę podaję z gotowanymi ziemniaczkami, posypanymi świeżym koperkiem, mogę jeść ją też z dobrym pieczywem posmarowanym prawdziwym masłem, bo wtedy jej smak przypomina mi chwile spędzane u babci na wsi, kiedy to beztrosko biegało się boso po polu, wyrywając z ziemi rosnącą w warzywniku świeżą marchew i zajadało ze smakiem, nie zwracając uwagi na to że jest brudna. Wśród rosnących na rabacie warzyw królowała kapusta. Jeśli macie ochotę możecie usmażyć na patelni drobno pokrojony boczek lub dobrą kiełbaskę, posypać ziemniaki i podać z młodą kapustą. Równie dobrze smakuje z kotletem z piersi kurczaka, mielonym czy schabowym. Ja wolę jednak wersję bez mięsa, ponieważ po zimie tęsknię za smakiem młodych warzyw. 

Składniki:

  • główka kapusty o wadze około 1 kilograma
  • 2 szklanki wody
  • pęczek młodej dymki ze szczypiorem
  • pęczek koperku
  • 4 dojrzałe pomidory śliwkowe (lub pomidory z puszki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka jarzynki(przepis na blogu)
  • sól
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Kapustę dokładnie myję,usuwam pierwszą warstwę liści i całą sparzam gorącą wodą.
  2. Szatkuję kapustę i wkładam do garnka.
  3. Dymkę razem ze szczypiorem kroję drobno i dodaję do kapusty,wsypuję jarzynkę,sól,paprykę,zalewam niewielką ilością wody(ponieważ młoda kapusta ma w sobie dużo wody) i gotuję.
  4. Kiedy kapusta robi się miękka dodaję drobno pokrojone pomidory bez skórki,koperek i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  5. Na patelni robię zasmażkę, rozgrzewam masło,wsypuję mąkę, mieszam, a kiedy zrobi się lekko złota i zacznie pachnieć przekładam ja do garnka z kapustą.
  6. Po dodaniu zasmażki gotuję kapustę jeszcze około minuty.

Możecie zamiast świeżych pomidorów dodać tych z puszki,lub 1 łyżeczkę dobrego koncentratu pomidorowego. Zwracajcie też uwagę na to gdzie kupujecie młodą kapustę (może być mocno nawożona i pryskana). Najlepiej kupić u zaprzyjaźnionego sprzedawcy na targu.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *