Kapusta z grzybami.

Lubię ten przedświąteczny czas, kiedy w kuchni rozchodzi się moc wspaniałych aromatów, a jednym z nich jest zapach podczas gotowania kapusty wigilijnej, cały dom pachnie suszonymi grzybami i wtedy czuje się , że Święta już coraz bliżej 🙂

Składniki:

  • 1 kg. kapusty kiszonej
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 kulki owocu jałowca
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewam wodą i zostawiam do namoczenia (najlepiej na całą noc).
  2. Namoczone grzyby gotuję około 30 minut, następnie odcedzam, a wodę w której się gotowały odstawiam (nie wylewam jej).
  3. Kapustę szatkuję i wrzucam do garnka, dodaję olej i przyprawy oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę (można dodać surową lub przesmażyć lekko na oleju i wtedy dodać do kapusty) . Staram się nie płukać kapusty wodą przed gotowaniem, ponieważ uważam, że pozbawiam ja wtedy smaku i robi się mdła. 
  4. Drobno pokrojone grzyby wrzucam do garnka z kapustą, zalewam całość wodą, która została mi po gotowaniu grzybów.
  5. Gotuję kapustę około 90 minut, mieszając często, ponieważ lubi się przypalić. W razie potrzeby dolewam trochę wody. Długość gotowania zależy od kapusty, jeśli jest w miarę miękka to rzecz jasna będzie się gotowała krócej 🙂 Smacznego.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *