Kasza jaglana w warzywnym sosie.

Pyszna, kolorowa i zdrowa jesienna kasza jaglana z warzywami. Jest to smaczny i bardzo pożywny posiłek z dużą ilością warzyw, a gra kolorów na talerzu rozweseli na pewno szare i ponure jesienne dni. Zjedzenie tej potrawy doda nam dużo pozytywnej energii. Smacznego:)

Składniki:

  • kasza jaglana 0,5 szklanki
  • pół dużej cukinii lub jedna mała
  • pół papryki czerwonej
  • 1 marchew
  • 1 mała cebula
  • kawałek pora
  • mała pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonych płatków pomidorowych
  • szklanka passaty pomidorowej
  • sól
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki kurkumy
  • oliwa
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Kaszę wsypuję do garnka, zalewam szklanką wody, po 15 wstawiam na kuchenkę i gotuję 3-4 minuty od momentu zagotowania się wody ( bez przykrycia), następnie przykrywam i odstawiam  w ciepłe miejsce.
  2. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam posiekaną w kostkę cebulę.
  3. Kiedy cebula się zeszkli dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, smażę przez chwilę i dorzucam pokrojone drobno warzywa, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Z cukinii usuwam pestki, kroję ją w kostkę razem ze skórką i dokładam do warzyw na patelnię.
  5. Całość przyprawiam, wsypuję płatki pomidorów i wlewam 0,5 szklanki wody, duszę pod przykryciem.
  6. Jak warzywa zmiękną wlewam passatę pomidorową i czekam aż całość się zagotuje. Na koniec gotowania jeszcze przyprawiam w razie potrzeby. Tak przygotowany sos warzywny mieszam z ugotowaną kaszą jaglaną.
print

One Comment Add yours

  1. Zuza napisał(a):

    mniam, aż szkoda że tu nie ma kaszy jaglanej…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *