Kasza jaglana z sosem paprykowo pomidorowym.

on

Zdrowy, kolorowy i smaczny posiłek doskonały dla tych którzy dbają o linię. Potrawa jest bardzo sycąca mimo to, że nie zawiera białka zwierzęcego. Po zjedzeniu takiego obiadu na pewno nie będziemy czuć się ociężale.  Smacznego 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • mały kawałek selera
  • pół korzenia pietruszki
  • 1 papryka czerwona
  • 1/4 szklanki wody
  • puszka podłużnych pomidorów
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • do posypania ser tarty corregio lub natką pietruszki

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną zalewam dwoma szklankami wody i odstawiam na około pół godziny.
  2. Cebulę siekam w drobną kostkę, warzywa kroję w cienkie paseczki lub ozdobne plasterki.
  3. Kaszę gotuję od 3 do 5 minut bez przykrycia od momentu zagotowania się wody. Przykrywam pokrywką i odstawiam w ciepłe miejsce, najlepiej zawinąć w koc :).
  4. Na patelni rozgrzewam oliwę wsypuję przyprawy (paprykę i kurkumę) chwilę podsmażam. Jak przyprawy zaczną ładnie pachnieć dodaję na patelnię cebulę i smażę przez około 3 minuty, następnie dorzucam pokrojone warzywa, resztę przypraw, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dolewam 1/4 szklanki wody.
  5. Warzywa duszę pod przykryciem do momentu aż będą jeszcze lekko twarde. Staram się ich nie rozgotowywać, ponieważ zbyt długie duszenie czy gotowanie powoduje utratę cennych witamin.
  6. Pod koniec do warzyw dodaję pomidory, zagotowuję całość i gotowe 🙂
  7. Kaszę wykładam na talerze, polewam sosem z patelni i posypuję odrobiną tartego sera corregio lub świeżą natką pietruszki.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *