Kasza jaglana z warzywami.

Święta , święta i po świętach. Na pewno większość z Was jest tak najedzona świątecznymi smakołykami że nie myśli nawet o jedzeniu, ale w razie gdybyście zgłodnieli polecam mój bardzo prosty przepis na kaszę jaglaną z warzywami. Jest naprawdę smaczna, sycąca i zdrowa.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 burak
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 dojrzałe pomidory śliwkowe (lub pół puszki pomidorów całych)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  •  1 łyżka oliwy lub masła klarowanego 
  • natka pietruszki
  • sól i szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1.Kaszę zalewamy dwoma szklankami wody odstawiamy na 15 minut, gotujemy jak zawsze (bez przykrycia 3-4 minuty od momentu zagotowania). Wyłączamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Stary babciny sposób to zawinąć garnek w ręcznik i włożyć pod koc. Przyznam się że nieraz go stosuję:).

2.Obrane i umyte  warzywa ścieram na tarce o  grubych oczkach, a cebulę kroję w półksiężyce. Wszystko wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu, przyprawiam tymiankiem, kurkumą, solą i pieprzem. Duszę warzywa do miękkości od czasu do czasu mieszając.

3.Pod koniec dokładam do warzyw pomidory doprawiam ostrą papryką i jeszcze chwilkę wszystko gotuję.

4.Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę.

5.Kaszę wykładam na talerze, a na nią warzywa posypane drobno posiekanym ogórkiem kiszonym.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *