Kasza owsiana z warzywami.

Witajcie Kochani w Nowym Roku 🙂 Na pewno większość z Was jest przejedzona po świętach więc pomyślałam,  że przyda się mały detoks. Dzisiaj przepis na kaszę owsianą z mnóstwem warzyw. Uwielbiam wszystkie kasze, ale jeśli chodzi o owsianą zaczynam dopiero odkrywać jej walory smakowe i zdrowotne. Jest to kasza, która zawiera mnóstwo składników, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm. Zachęcam do spróbowania może i Wam też zasmakuje 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy owsianej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • mała pietruszka lub pół dużej
  • 1/2 małej cukinii
  • papryka czerwona
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki suszonych płatków pomidorów
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki

Składniki na surówkę:

  • mała kapusta pekińska
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę wsypuję do garnka, zalewam dwiema i pół szklankami wody i lekko solę. Raczej staram się nie mieszać kaszy podczas gotowania. Gotuję na małym ogniu około 15- 20 minut od momentu zagotowania. Jak kasza wchłonie wodę i zacznie gęstnieć, przykrywam pokrywką, wyłączam gaz, starym babcinym sposobem zawijam garnek w koc i zostawiam na pewien czas. Ważne jest żeby pozostawić kaszę w ciepłym miejscu, wtedy zrobi się miękka.
  2. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cebulę, dodając po pewnym czasie paprykę a następnie resztę pokrojonych warzyw, suszone pomidory i przyprawy. Dolewam trochę wody (około pół szklanki) przykrywam pokrywką i duszę do czasu kiedy warzywa są prawie miękkie.
  3. Kapustę pekińską szatkuję drobno do miski, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę, ogórki kiszone, marchewkę startą na średnich oczkach tarki i wyciskam ząbki czosnku. Przyprawiam wszystko solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, posypuję natką pietruszki. Na koniec dodaję jogurt lub majonez, mieszam dokładnie składniki i odstawiam na chwilę.
  4. Ugotowaną kaszę owsianą mieszam z duszonymi warzywami i podaję z surówką.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *