Knedle serowe z truskawkami.

Sezon na truskawki trwa, więc możemy zajadać się tymi wspaniałymi owocami do woli. Ja uwielbiam truskawki i najbardziej lubię jeść je prosto z krzaczka, ale dzisiaj postanowiłam zrobić knedle truskawkowe, polane śmietaną i posypane cukrem trzcinowym. Przygotowuje się je szybko i są bardzo pyszne. Palce lizać.

Składniki:

  • 20 dkg. białego sera
  • 25 dkg. mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • sól
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kg. truskawek
  • śmietana
  • cukier trzcinowy
  • kilka kropli esencji waniliowej

Przygotowanie:

  1. Twaróg wkładam do miski, rozgniatam dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, dodaję żółtko jaja, mąkę, esencję waniliową i mleko.
  2. Truskawki myję, osączam na sitku, obrywam szypułki.
  3. Z ciasta formuję dłońmi oprószonymi mąką niewielkie, okrągłe placuszki o grubości około 1 cm, w środek każdego wkładam truskawkę, sklejam i robię okrągłe kuleczki.
  4. W garnku zagotowuję lekko osoloną wodę, wkładam knedle i gotuję około czterech minut.
  5. Kiedy knedle wypłyną, wyjmuję je łyżką cedzakową na talerze, polewam śmietaną i posypuję gruboziarnistym cukrem trzcinowym. Zamiast śmietany można użyć roztopione masło.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *