Kotlety jaglane z grzybami.

Kotleciki jaglane,to już kolejny przepis na moim blogu,dzisiejsze są z dodatkiem grzybów i pieczarek. Uwielbiam kotlety z kaszy jaglanej, są pyszne i naprawdę można się nimi porządnie najeść, a do tego to samo zdrowie. Kotlety jaglane możemy zabrać do pracy, w podróż lub na piknik i zjeść je z dowolną sałatką warzywną. Zapewnią nam uczucie sytości, a jednocześnie lekkości, ponieważ po  zjedzeniu ich nie będziemy czuć się ociężale.

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • kilka grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 40 dkg.pieczarek
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól,pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Grzyby suszone namaczam na noc w wodzie, dzień przed przygotowaniem kotletów. Namoczone kroję w drobną kostkę.
  2. Kaszę zalewam dwoma szklankami wody,gotuję bez przykrycia,trzy cztery minuty od momentu zagotowania, przykrywam, żeby wchłonęła całą wodę.
  3. Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w drobną kostkę.
  4. Cebulę i grzyby wrzucam na patelnię, chwilę smażę, dodaję pieczarki.
  5. Do ostudzonej kaszy dodaję cebulę, grzyby i pieczarki, wbijam jajka, przyprawiam wszystko solą, pieprzem i kolendrą.
  6. Na koniec dosypuję do masy 1 łyżkę bułki tartej i natkę pietruszki i dokładnie wyrabiam.
  7. Formuję nieduże kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę z dwóch stron na patelni.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *