Kotlety mielone z ryby

Pyszne i chrupiące kotleciki rybne, które nie mają ości, dzięki temu polubią je nawet dzieci, które nie zawsze chętnie jedzą ryby.

Kotleciki podaję zwykle jako danie obiadowe z dodatkiem puree ziemniaczanego i surówką z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 1 kg.miruny bez skóry(lub innej ryby)
  •  jajka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki(w mojej kuchni wszechobecna)

Przygotowanie:

Filety rybne mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulką i namoczoną, odciśniętą bułką.

Przyprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i formujemy nieduże kotleciki.

Smażymy z obu stron po kilka minut aż nabiorą złocistego koloru.

Smak kotletów zależy w dużym stopniu od rodzaju ryby jakiej użyjemy. Ja polecam mirunę bez skóry ponieważ skórka może nadać lekko gorzkawego smaku.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *