Kotlety z jajek.

Zbliżają się święta więc można już powoli myśleć o potrawach jakie znajdą się na naszym stole. Polecam kotlety z jajek które robię od paru lat i  nie tylko na święta, bo przeważnie kilkanaście razy w roku. Są bardzo smaczne, a podane z zimnym sosem musztardowo- jogurtowym smakują jeszcze lepiej i pasują doskonale na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 7-8 jajek
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól,pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia lub masło klarowane
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie:

1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub drobno siekamy.

2.Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.

3.Do jajek dodajemy podsmażoną cebulkę, surowe jajo, bułkę tartą, sól, pieprz, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wyrabiamy.

4.Z przygotowanej masy jajecznej formujemy zwilżonymi w wodzie rękami małe kotleciki i smażymy na rumiano z obu stron.

Ja dodałam do kotletów zrumienioną cebulkę, ale można ją zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *