Kotlety z kaszy jaglanej.

Kotlety z kaszy jaglanej, pożywne, smaczne i zdrowe. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów,doskonale smakują na ciepło z dodatkiem surówek i sosów, można też zabrać je do pracy na drugie śniadanie.

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej(suchej)
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • pół czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, ostra papryka, natka pietruszki, tymianek, majeranek
  • olej do smażenia
  • bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obtoczenia
  • 1 łyżka zmielonego złotego siemienia lnianego  

Przygotowanie:

1.Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka,zalewamy wodą (1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody), odstawiamy na pół godziny, następnie gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, od momentu zagotowania jakieś cztery minuty, przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli chcemy żeby kasza była sypka nie mieszamy jej podczas gotowania, ale w przypadku kotletów lepiej zamieszać wtedy lepiej będą się sklejały.

2.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

3.Przestudzoną kaszę przekładamy do miski,dodajemy surowe warzywa starte na tarce o drobnych oczkach, przyprawy, siemię lniane i podsmażoną cebulkę . Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej lub zmielonych płatkach owsianych i smażymy z obu stron na rumiano. Delikatnie przewracamy kotlety na patelni żeby się nie rozpadły.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *