Kotlety z piersi kurczaka pod pierzynką.

Dzisiaj przepis na ciekawy obiad.Ja do tej potrawy użyłam filet z kurczaka, ale jeśli wolicie możecie użyć schabu. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką z kapusty pekińskiej.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 8 pieczarek
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • ser żółty
  • jarzynka domowa
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

1.Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy kotlety.

2.Marchewkę kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą (tak aby tylko pokryła marchew) i dodajemy jarzynkę.

3.Pieczarki kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle.

4.Kiedy marchewka jest już miękka łączymy ją z podsmażonymi pieczarkami, wrzucamy natkę pietruszki, solimy i pieprzymy do smaku.

5.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

6.W żaroodpornym naczyniu układamy kotlety, a na każdy cienki plasterek masła i zapiekamy je 20 minut, następnie wykładamy na każdy kotlet porcję marchewki z pieczarkami, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 10 minut do momentu aż ser się roztopi.

Tak przygotowane kotlety możemy podać z surówką i ziemniakami posypanymi koperkiem.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *