Kruche babeczki z owocami lata.

Kruche babeczki z owocami, wyglądają przepięknie i aż proszą żeby je zjeść:) . Wiem, że  nie można jeść za dużo słodkiego, bo potem rosną nam boczki 🙁 ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na odrobinę słodyczy tym bardziej, że jest teraz tyle owoców, które mogą być świetnym dodatkiem do naszych babeczek. Ja do udekorowania użyłam nektarynki i maliny, ale możecie dodać jeszcze jagody, borówki czy jeżyny, im więcej owoców tym lepiej. 

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • kostka zimnego masła (200 gr.)
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 gr.śmietanki 30%
  • 250 gr.serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru 

Dodatki:

  • maliny, nektarynki, jagody, morele, borówki lub jeżyny

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję szczyptę soli, olejek migdałowy i pokrojone w kostkę schłodzone masło, siekam nożem składniki, dodaję żółtka, zagniatam szybko gładkie i elastyczne ciasto, które zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 45 minut, żeby się schłodziło.
  2. Wyjmuję ciasto z lodówki. Foremki do babeczek smaruję dokładnie masłem. Na lekko posypaną mąką stolnicę wykładam ciasto, przykrywam folią spożywczą (żeby nie kleiło się do wałka) i wałkuję na grubość 3-4 milimetrów.
  3. Kiedy już mam rozwałkowane ciasto wykrajam w nim kółka, które mają trochę większą średnicę niż foremki. Tak przygotowanym ciastem wyklejam nasmarowane wcześniej masłem foremki i  ponownie wstawiam do lodówki na 40 –  50 minut.
  4. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190-200 stopni i wkładam babeczki wcześniej nakłuwając ciasto na dnie foremki widelcem. Piekę 15 minut. 
  5. Ładnie zrumienione i pachnące wyjmuję z piekarnika i  zostawiam do wystygnięcia.
  6. Wystudzone babeczki delikatnie wyjmuję z foremek.
  7. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem na sztywno, dodaję serek mascarpone, mieszam do połączenia składników. Jeśli chcecie, żeby wasze babeczki nie były aż tak kaloryczne możecie nie dodawać serka tylko samą śmietankę z cukrem.
  8. Na każdą babeczkę nakładam ubitą śmietankę, dekoruję owocami i wstawiam do lodówki, żeby się schłodziły. Pychota:)
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *