Krupnik z kaszy jaglanej.

Chciałabym zaproponować przepis na krupnik trochę inny niż zwykle, ale bardzo smaczny i zdrowy.Inny ponieważ przygotowany bez mięsa,a wszystkie warzywa najpierw krótko przesmażam na patelni dzięki czemu zupa ma lepszy smak.

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • ok.2 litrów wody
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 grzyby suszone
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora z zieloną częścią
  • 2 łyżki masła(lub oliwy z oliwek)
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki jarzynki(przepis znajdziecie na moim blogu)
  • sos sojowy
  • szczypta imbiru
  • ostra papryka(lub chili)
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Jeśli chcemy dodać do zupy suszone grzyby to najlepiej namoczyć je dzień wcześniej na noc.

1.Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera, a pora kroimy w drobne paseczki.

2.Do garnka wlewamy około dwóch litrów wody,wrzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, wsypujemy kaszę jaglaną, jarzynkę, drobno pokrojone grzyby i gotujemy.

2.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy starte warzywa i smażymy 2 minuty. W czasie smażenia dodajemy łyżkę sosu sojowego,imbir,ostrą paprykę i sól.

3.Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie przekładamy z patelni do garnka podduszone warzywa, doprawiamy jeszcze według swojego smaku i dodajemy resztę masła. Gotujemy krótko,żeby warzywa nie rozgotowały się, nie straciły smaku i wartości odżywczych.

Gotową zupę posypujemy obficie natką pietruszki lub koperkiem.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *