Jeśli spodziewacie się gości i nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia przygotujcie kurczaka caprese. Kiedy ja przygotowywałam po raz pierwszy to danie nie spodziewałam się , że będzie aż tak pyszne 🙂 Spróbujcie, naprawdę warto 🙂
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka zagrodowego
- 2 kulki sera mozzarella (ok.400 gr.)
- 2 pomidory
- listki świeżej bazylii
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryka
- masło do wysmarowania naczynia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka dzielę na dwie połówki, dokładnie myję, osuszam papierowym ręcznikiem, na każdej robię dość głębokie nacięcia w poprzek ( ja zrobiłam sześć, ale to zależy od wielkości fileta), następnie nacieram solą, przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowane filety wstawiam do lodówki najlepiej na dwie godziny (jeśli nie mamy czasu może być trochę krócej)
- Pomidory sparzam gorącą wodą, obieram ze skórki, kroję w plastry razem z mozzarellą.
- Nacięcia wypełniam plastrami mozzarelli, pomidora i listkami bazylii. Całość posypuję jeszcze ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Piersi przekładam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,piekę 35-40 minut.