Kurczak caprese.

Jeśli spodziewacie się gości i nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia przygotujcie kurczaka caprese. Kiedy ja przygotowywałam po raz pierwszy to danie nie spodziewałam się , że będzie aż tak pyszne 🙂 Spróbujcie, naprawdę warto 🙂

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka zagrodowego
  • 2 kulki sera mozzarella (ok.400 gr.)
  • 2 pomidory
  • listki świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka
  • masło do wysmarowania naczynia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka dzielę na dwie połówki, dokładnie myję, osuszam papierowym ręcznikiem, na każdej robię dość głębokie nacięcia w poprzek ( ja zrobiłam sześć, ale to zależy od wielkości fileta), następnie nacieram solą, przyprawami i  odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowane filety wstawiam do lodówki najlepiej na dwie godziny (jeśli nie mamy czasu może być trochę krócej)
  2. Pomidory sparzam gorącą wodą, obieram ze skórki, kroję w plastry razem z mozzarellą.
  3. Nacięcia wypełniam plastrami mozzarelli, pomidora i listkami bazylii. Całość posypuję jeszcze ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  4. Piersi przekładam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,piekę 35-40 minut.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *