Leczo z cukinii.

W tym przepisie postanowiłam wykorzystać kolejne letnie warzywo, a jest nim cukinia. Obecnie mamy sezon na cukinię, mnóstwo jej w sklepach i na bazarkach, a najlepsza to zazwyczaj ta która jest młoda, ma cieniutką skórkę i prawie nie ma pestek. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym więc z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby będące na diecie. Przepis na moje ulubione leczo z cukinii.

Składniki:

  • 2 cukinie (około 80 dag)
  • kawałek dobrej cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka jarzynki domowej (przepis na blogu)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 4 pomidory malinowe (lub pół butelki passaty pomidorowej)
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego (najlepiej własnej produkcji)
  • sól
  • pół pęczka natki pietruszki
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Cukinie myję, wycieram papierowym ręcznikiem i kroję w większą kostkę razem ze skórką i miąższem (jeśli nie ma pestek). Następnie wrzucam do garnka, wsypuję jarzynkę i wlewam około 0,5l wody.
  2. Oczyszczoną i umytą paprykę kroję w kostkę, cebulę obieram i również drobno siekam.
  3. Na patelnię wlewam łyżkę oliwy, podsmażam lekko posoloną cebulkę, a kiedy zrobi się prawie miękka dodaję pokrojoną paprykę.
  4. Pomidory sparzam gorącą wodą, obieram ze skórki i kroję w kostkę.
  5. Kiedy cukinia jest już prawie miękka, przekładam do garnka paprykę z cebulką, dodaję sól, pieprz i ostrą paprykę.
  6. Pod koniec gotowania dokładam do cukinii pomidory i ketchup, przyprawiam ziołami prowansalskimi.
  7. Na patelni podsmażam pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę, łączę z cukinią, posypuję świeżą i pachnącą natką pietruszki. Podaję z pieczywem. Smacznego:)
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *