Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem.

Makaron z tuńczykiem to szybkie danie i nie trzeba użyć zbyt wielu składników do jego wykonania.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 250 g. pełnoziarnistego makaronu penne
  • 4 dojrzałe pomidory(może być puszka pomidorów bez skórki).
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka z pietruszki
  • garść liści świeżej bazylii
  • 1 czerwona papryka
  • sól,pieprz,chili
  • zioła(oregano,tymianek)
  • oliwa

Przygotowanie:

1.Cebulę kroję w kostkę, podsmażam z odrobiną soli na patelni aż trochę zmięknie, dodaję roztarte ząbki czosnku i paprykę pokrojoną w kostkę.

2.Kiedy papryka zrobi się miękka dokładam rozdrobnione pomidory (jeśli mamy świeże to sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kostkę). Podgrzewam wszystko tak długo aż nadmiar płynu odparuje a sos stanie się gęsty.

3.Dodaję tuńczyka, przyprawiam solą, pieprzem, chili oraz ziołami.

4.Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu tak aby był lekko twardy.

5.Ugotowany, odcedzony makaron wykładam na talerz, polewam gęstym sosem i obficie posypuję natką z pietruszki.

Jeśli chcemy żeby nasz sos był bardziej aksamitny możemy dodać 2-3 łyżki śmietany.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *