Makaron z warzywnym sosem.

Smaczna potrawa doskonała na letni obiad, aromatyczne warzywa skąpane w sosie pomidorowo-ziołowym. Takie warzywne spaghetti 🙂

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • pół korzenia pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pieczarki
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • kilka listków świeżej bazylii
  • papryka ostra do smaku
  • sól
  • olej 
  • ser tarty corregio lub parmezan do posypania potrawy
  • około 200 gr. makaronu (ja użyłam makaron ze szpinakiem i pomidorami)

Przygotowanie:

  1. Przygotowuję wszystkie warzywa, dokładnie je myję. Marchew, pietruszkę i seler obieram ze skórki.
  2. Cebulę obieram i siekam w drobną kostkę. Paprykę przekrajam, wyjmuję gniazdo nasienne, a następnie kroję w kostkę. Cukinię razem ze skórką kroję w kostkę razem z miąższem. Jeśli jest to młoda cukinia nie powinna mieć pestek, które trzeba usunąć. 
  3. Marchew, pietruszkę i selera kroję w ozdobne plasterki przy pomocy tak zwanej mandoliny (powstają ładne karbowane plasterki). Można również pokroić warzywa w zwyczajne plasterki za pomocą noża. Pieczarki kroję drobno.
  4. Na początek wlewam olej na patelnię, a kiedy się podgrzeje wrzucam cebulkę i czekam aż się zeszkli. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, paprykę, następnie marchew, seler i pietruszkę. Duszę około 5 minut.
  5. Wrzucam pieczarki, a na koniec cukinię, przyprawiam wszystko solą, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi oraz bazylią.
  6. Kiedy warzywa są już miękkie wlewam na patelnię szklankę passaty pomidorowej. Gotuję do czasu aż sos zacznie lekko bulgotać.
  7. Przygotowuję makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzam, wykładam na talerze, polewam aromatycznym sosem warzywnym, posypuję serem, dekoruję bazylią i pyszne danie gotowe. Smacznego:)
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *