Napoleonka bez pieczenia.

Jeśli spodziewacie się gości i nie chce Wam się piec ciasta,a chcecie przygotować coś słodkiego, pysznego i nie wymagającego zbyt wiele pracy to polecam napoleonkę bez pieczenia na krakersach. Można też zrobić wersję na herbatnikach, ale słone krakersy idealnie komponują się z pozostałymi składnikami. Przepis dostałam od koleżanki i bardzo przypadł mi do gustu, może Wam też się spodoba.

Składniki:

Na wierz i spód ciasta:

  • 1 duża paczka krakersów (około 200 gram)

Budyń:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego(może być biały)
  • 100 gram masła śmietankowego
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt waniliowy lub laska wanilii
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewam 2 szklanki mleka,wkładam masło, wsypuję cukier, dodaję ekstrakt wanilii i podgrzewam.

2. Pozostałą część mleka(1 szklanka) mieszam bardzo dokładnie z jajkami i mąką.

3. Kiedy mleko się zagotuje,wyłączam gaz, wlewam bardzo powoli  masę mieszając cały czas, aby nie powstały grudki.Po dodaniu masy podgrzewam całość przez chwilę.

Jeśli zdarzy się, że mimo wszystko grudki powstaną, można rozmieszać budyń mikserem.

4. Formę o wymiarach 25 cm x 30 cm wykładam papierem do pieczenia, przypinam spinaczami, żeby się nie przesuwała.

5. Na dno formy układam warstwę krakersów jeden przy drugim.

6. Na krakersy wylewam ciepły budyń i przykrywam drugą warstwą krakersów.

7. Teraz ciasto można wstawić do lodówki żeby się schłodziło. Wystudzoną napoleonkę obficie posypuję cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *