Ogórki kiszone.

Przetwory, przetwory, to trochę lata zamkniętego w słoikach. Zabrałam się za kiszenie ogórków, ponieważ nie wyobrażam sobie zimy bez samodzielnie przygotowanych kiszonych, pachnących pięknie koprem i czosnkiem. Moja rodzina i znajomi uwielbiają zrobione przeze mnie ogórki kiszone, więc zawsze robię trochę więcej, żeby ich potem obdarować. Ogórki robię z dużą ilością kopru i czosnku, nie oszczędzam tych dodatków, im więcej  ich dodam tym lepiej. Są pyszne do sałatek, kanapek( np.z pasztetem), albo same do schrupania:) Nie polecam kisić ogórków w plastikowych butelkach, wydaje mi się, że plastikowa butelka i kwas z ogórków nie jest najlepszym połączeniem dla naszego zdrowia:) Pamiętajmy także, że nie tylko ogórki kiszone są bardzo zdrowe, ale również sok, który zostaje po nich w słoiku, zawiera on dobroczynne dla naszego organizmu bakterie i witaminy. 

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • sól kamienna niejodowana (2 łyżki soli na 1 litr wody)
  • całe gałązki kopru razem z kwiatostanami
  • gorczyca
  • pieprz czarny ziarnisty
  • korzeń chrzanu (pokrojony na nieduże paski)
  • liście laurowe
  • czosnek
  • liście wiśni (porzeczki czarnej lub dębu)
  • woda

Przygotowanie:

  1. Ogórki wrzucam do dużej miski, zalewam na dwie-trzy godziny zimną wodą, następnie dokładnie myję i osączam z wody.
  2. Słoiki szklane i nakrętki dokładnie myję, wyparzam gorącą wodą i wycieram do sucha.
  3. Obieram czosnek i chrzan.
  4. Chrzan kroję na nieduże paski.
  5. Do umytych i wysuszonych słoików wkładam sporą ilość kopru, 4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek chrzanu i układam ciasno ogórki. Na wierzch dokładam jeszcze koper, wsypuję około pół łyżeczki gorczycy i parę ziaren pieprzu.
  6. W dużym garnku (u mnie jest to 5 litrów) zagotowuję wodę z solą, wrzucam kilka liści laurowych i łyżeczkę ziela angielskiego.
  7. Przygotowane w słoikach ogórki zalewam gorącą wodą, zakręcam mocno, stawiam słoiki do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia.
  8. Kiedy słoiki wystygną, ustawiam je na tacy, zostawiam jeszcze na kilka dni na czas fermentacji, ponieważ ze słoików będzie wyciekała woda. Czas fermentacji jest krótszy jeśli ogórki zalejemy gorącą wodą, a nie zimną.
  9. Kiedy ze słoików przestanie już wyciekać woda, wynoszę je w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy. 
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *