Pączki śnieżki

Odrobina rozpusty dzisiaj, bo to przecież Tłusty Czwartek, więc nie zaszkodzi nam chyba zjedzenie małego pączka:)?

Przepis na lekkie pączki:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 50 dkg.dobrego tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • 1 kieliszek spirytusu(można pominąć)
  • laska wanilii
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania pączków

Przygotowanie:

1.Twaróg mielimy w maszynce do mięsa albo przeciskamy przez praskę.

2.Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

3.W dużym garnku rozgrzewam olej a następnie wilgotnymi dłońmi formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.

4.Do mocno rozgrzanego oleju wkładam partiami pączki i smażę do czasu aż ładnie się zrumienią.

5.Usmażone pączki wyjmuję łyżką cedzakową i osączam je z nadmiaru tłuszczu na papierowych serwetkach.

6.Po przestygnięciu posypuję obficie cukrem pudrem.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *