Papryka faszerowana.

on

Papryka faszerowana 🙂 Spróbujcie zaskoczyć rodzinę i znajomych smaczną i fajną potrawą na obiad 🙂 Mięso mielone wymieszane z podduszoną cebulką, odrobiną pieczarek i  aromatycznymi ziołami podane w pięknie wyglądającej czerwonej miseczce z papryki. Danie łatwe do przygotowania, zawsze smakuje i znika tak samo szybko jak się je przyrządza. 

 

Składniki:

  • 4 sztuki papryki czerwonej
  • 0,5 kg. mięsa mielonego z indyka (ja zmieliłam udziec z indyka bez skóry)
  • 1 torebka ryżu ( 100 gr)
  • 1 duża cebula
  • 1 mała marchewka
  • 4 brązowe pieczarki
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki gęstego przecieru  domowego z pomidorów ( lub puszka pomidorów)
  • 1 łyżeczka szarej soli bułgarskiej (lub łyżeczka przyprawy garam masala)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • ser mozzarella 

 

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażam drobno pokrojoną cebulę, następnie wrzucam startą na średnich oczkach tarki marchewkę, starte pieczarki, chwilę smażę, dokładam mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawiam  i dolewam bulion warzywny. Duszę chwilę pod przykryciem, dodaję przecier. Na dziesięć minut przed końcem duszenia zdejmuję pokrywkę.
  2. Ugotowany ryż przekładam na patelnię i dokładnie mieszam, doprawiam jeszcze całość do smaku.
  3. Paprykę dokładnie myję, odcinam górną część tak, aby powstało coś w rodzaju czapeczki. Środek papryki dokładnie oczyszczam z gniazd nasiennych, smaruję odrobiną oliwy,posypuję świeżo mielonym pieprzem, delikatnie solę i nakładam farsz do środka, przykrywam każdą napełnioną farszem paprykę odciętą wcześniej czapeczką 🙂
  4. Napełnione farszem papryki układam na blaszce, podlewam wodą ok. 1 cm, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam 45 – 50 minut.
  5. Jeśli macie ochotę to na  ok. 10 minut przed końcem pieczenia możecie położyć pod każdą czapeczką plasterek sera mozzarella.

                Smacznego 🙂 🙂

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *