Paprykarz z indyka.

Paprykarz, potrawka czy gulasz z indyka? Nazwy mogą być różne, ale jakkolwiek byśmy nie nazwali tej potrawy to i tak dobrze smakuje 🙂 Paprykarz przygotowałam z ryżem, ale do tego dania pasuje również kasza lub makaron.

Składniki:

  •   ryż parboiled
  • 80 dag piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • szklanka gęstego przecieru pomidorowego własnej  roboty lub puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki jarzynki (przepis na blogu w przyprawach)
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pół pęczka natki z pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso z indyka kroję na drobne kawałki i podsmażam chwilę na patelni, następnie przekładam do garnka.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmażam. Po krótkim czasie dodaję do cebuli paprykę pokrojoną w kostkę.
  3. Podduszoną cebulę z papryką wrzucam do mięsa, dodaję jarzynkę, sól, pieprz, ostrą paprykę  i rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewam wodą tak żeby zakryła mięso i gotuję.
  4. Kiedy mięso jest już miękkie dodaję przecier pomidorowy lub rozdrobnione pomidory, mleko kokosowe i doprawiam jeszcze paprykarz do smaku.
  5. Gotową potrawę podaję z ryżem, posypaną obficie natką z pietruszki.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *