Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka jest doskonałym pomysłem na obiad, można podać ją  z ziemniakami, marchewką z groszkiem, buraczkami na ciepło lub z dowolną surówką. Po przestygnięciu można pokroić w plastry i zrobić sobie kanapki do pracy.

Składniki:

  • udziec z indyka 1kg.
  • 1 duża cebula
  • łyżka natki świeżej lub suszonej
  • 1 jajko
  • bułka kajzerka(namoczona w mleku)
  • ząbek czosnku
  • przyprawy:1 łyżeczka papryki słodkiej,0,5 łyżeczki papryki ostrej,1 łyżeczka tymianku,1 łyżeczka majeranku,0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • olej do wysmarowania formy

 

Przygotowanie:

1.Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy razem z cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką.

2.Przyprawiamy, dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy.

3.Formę keksówkę o wymiarach 30 cm x 2 cm. wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy olejem i wypełniamy masą mięsną.

4.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *