Pieczona golonka z indyka.

Pieczona golonka z indyka, porządna porcja dobrego mięsa podana z lekką sałatką na pewno zaspokoi Wasz głód. Przygotowanie tej potrawy nie jest pracochłonne i na pewno będzie smakowała wszystkim 🙂 Lubię proste przepisy a ten własnie taki jest. Smacznego:)

Składniki:

 

  • 4 golonki z indyka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  •  1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  •  pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta imbiru mielonego
  • 2 goździki utłuczone w moździerzu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Golonki z indyka dokładnie myję, osuszam, nacieram solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, Następnie mieszam wszystkie przyprawy z oliwą, nacieram porządnie golonki i zostawiam przyprawione w lodówce na całą noc, albo chociaż na kilka godzin.
  • Przyprawionego indyka układam na blaszce do pieczenia, polewam pozostałą marynatą, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 90 minut. Podczas pieczenia polewam od czasu do czasu mięso sosem, który wytwarza się podczas pieczenia, dzięki temu golonki będą miały chrupiącą przyrumienioną skórkę.

Golonki bywają różnej wielkości więc czas pieczenia może się troszkę wydłużyć jeśli są duże. Najlepiej przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy mięso jest już miękkie.

print

2 Comments Add yours

  1. Zuza napisał(a):

    hmm… golonki z indyka to ja jeszcze nie jadłam. wygląda pysznie 🙂

    1. admin napisał(a):

      Zachęcam do upieczenia, bo naprawdę są pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *