Pieczona pierś z indyka.

Pierś z indyka pieczona w rękawie, soczysta i aromatyczna. Pokrojona w grube plastry z dodatkiem surówek i pieczonych ziemniaczków to wspaniałe danie na  niedzielny obiad. Na zimno również smakuje doskonale z dodatkiem świeżych warzyw czy sosów i świetnie zastąpi wędlinę.

Składniki:

  • 1 kg. mięsa z piersi indyka

Marynata:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 kulki owocu jałowca
  • 2 listki laurowe
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  •  1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

1.Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i czosnkiem.

2.Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie wcieramy je w mięso. Tak przygotowane zostawiamy na noc w lodówce pod przykryciem.

3.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni,mięso wkładamy do rękawa foliowego, dodajemy przekrojoną na cztery części cebulę i zaciskamy rękaw plastikowym klipsem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *