Pieczone warzywa.

Potrawa prosta i smaczna, nazywam ją pieczonką, wiejskim jadłem, albo też zapiekanką pasterską. Parę lat temu kiedy pojechałam z mężem na wyprawę motocyklową, wieczorem znajomi ugościli nas przy ognisku i w dużym żeliwnym kociołku upiekli nad ogniskiem warzywa z ziemniakami i pokrojonym w kosteczkę boczkiem. Ach cóż to był za zapach. Po powrocie do domu próbowałam odtworzyć chociaż w części ten wspaniały smak więc stworzyłam swoją wersję pieczonki, zrobiłam ją w naczyniu żaroodpornym i od tamtego czasu weszła na stałe do naszego jadłospisu. Robię ją jednak w dwóch wersjach: jedna to bez mięsa, a druga z drobno pokrojoną kiełbaską lub boczkiem. Uwierzcie mi, że zapach upieczonych warzyw jest wspaniały, wystarczy posypać potrawę świeżym koperkiem i podać ze zsiadłym mlekiem. Pychota. Jeśli macie możliwość możecie zrobić też wersję na ognisku będzie pysznie.

Składniki:

  • 80 dkg. ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 buraczki
  • dwie cebule
  • 20 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy lub 15 dag.surowego boczku (można pominąć ten punkt)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki majeranku
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka tymianku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • dwie łyżki przyprawy do ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieram i dokładnie myję. Marchew kroję w kostkę, ziemniaki i buraczki w grubsze plastry, a cebulę w półksiężyce.
  2. Na dno żaroodpornego naczynia wlewam łyżkę oliwy i układam warstwę ziemniaków, cebulki, drobno pokrojonej kiełbaski ( lub boczku) marchewki i buraczka posypując solą, pieprzem i przyprawami, następnie układam drugą warstwę zaczynając znów od ziemniaków, a kończąc na kiełbasce. Całość polewam oliwą.
  3. Zapiekankę wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
  4. Do gotowej pieczonki podaję schłodzone zsiadłe mleko.

Jeśli nie lubicie kiełbasy czy boczku to z powodzeniem możecie zrobić wersję bezmiesną tej potrawy używając samej oliwy i dużej ilości przypraw.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *