Pierniczki miodowe.

Powoli wszystkim zaczyna udzielać się świąteczny nastrój, mnie też, więc…… upiekłam pyszne pierniczki z miodem, masłem i cynamonem. Fajna zabawa i  dużo radości przy przyrządzaniu i dekorowaniu szczególnie jeśli w domu są maluchy 🙂 Pierniczki można przechowywać kilka tygodni, więc możemy upiec je już teraz i trzymać w ozdobnych metalowych pudełkach do Świąt (będą bardziej pulchne) oczywiście pod warunkiem, że nie dostanie się do nich żaden łasuch, bo wtedy musimy upiec nowe 🙂

Składniki:

  • 50 dag. mąki (ja użyłam mąkę żytnią typ 720)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego( może być zwykły)
  • 75 g masła
  • 25 dag. miodu
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Przygotowanie;

  1. Biorę dużą miskę przesiewam do niej mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do pierników.
  2. Miód, masło i cukier roztapiam w garnku, następnie studzę miodową masę.
  3. Do przesianej mąki wlewam wystudzoną masę, dodaję jajko i zagniatam ciasto. Na początku mieszam wszystkie składniki łopatką silikonową, ponieważ ciasto jest bardzo klejące i lepi się do rąk, ale nie przejmujcie się, bo właśnie tak ma być.
  4. Wyrobione ciasto zostawiam w misce, przykrywam ściereczką i czekam dwie godziny.
  5. Ciasto wykładam na stolnicę, podsypuję mąką, wałkuję na grubość 0,5 cm. i wycinam foremkami pierniczki.
  6. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej pierniczki, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Musimy bardzo uważać żeby za długo nie piec pierniczków, bo wtedy zrobią się gorzkie w smaku.
  7. Gotowe pierniczki możemy udekorować na różne sposoby np. własnoręcznie przygotowanym lukrem lub czekoladą.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *