Pierogi z kaszą jaglaną i migdałami z sosem truskawkowo czekoladowym.

Pierogi z kaszą jaglaną polane gęstym sosem truskawkowym z białą czekoladą. Ten pomysł podsunęła mi córka, powiedziała że takie pierogi są serwowane w pierogarni w Gdańsku. Nie znam przepisu według którego przyrządzają te pierogi, nawet nie miałam okazji ich spróbować (wielka szkoda), ale postanowiłam przygotować to danie według własnego pomysłu, ponieważ byłam bardzo ciekawa smaku. Najpierw zrobiłam farsz, potem ciasto na pierogi i sos. Wszystko to połączone w jedną całość daje niesamowity smak.

Składniki:

Farsz:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej(przed ugotowaniem)
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 80 g.wiórków kokosowych
  • 60 g. migdałów
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 2 łyżki miodu
  • 160 g. dobrego sera białego

Ciasto:

  • 0,5 kg.mąki
  • 1 szklanka bardzo gorącej wody
  • 1 jajko(może być też bez jajka)
  • łyżka masła
  • szczypta soli

Sos:

  • 100 g. białej czekolady
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • mały słoiczek musu truskawkowego własnej roboty(jeśli nie macie możecie użyć dżemu truskawkowego).

 

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną przepłukuję, wsypuję do garnka, zalewam wodą i mleczkiem kokosowym, a następnie wstawiam na gaz i gotuję bez przykrycia trzy, cztery minuty od zagotowania. Wyłączam gaz i odstawiam kaszę w ciepłe miejsce.

2. Migdały mielę, a ser biały przeciskam przez praskę do ziemniaków.

3. Do ostudzonej i rozdrobnionej blenderem kaszy dodaję zmielone migdały, ser, wiórki kokosowe, esencję migdałową i miód.

4. Przesianą mąkę wsypuję do miski, dodaję sól i powoli wlewam gorącą wodę (mieszam na początku drewnianą łyżką, żeby nie poparzyć rąk). Następnie dodaję masło i jajko, mieszam składniki ze sobą. Przekładam ciasto na stolnicę, zagniatam gładkie, elastyczne ciasto i przykrywam na pół godziny ściereczką.

5. Po pół godzinie jeszcze raz krótko wyrabiam ciasto, wałkuję na cienkie placki i wycinam w nich kółka, na każde nakładam łyżeczkę farszu i sklejam pierogi.

6. W niedużym  garnku podgrzewam wodę, stawiam na nim drugi garnek i wrzucam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady wlewam powoli śmietankę cały czas mieszam do czasu, aż powstanie gładka masa. Po przestudzeniu dolewam mus truskawkowy.

7. W dużym garnku wstawiam lekko osoloną wodę i gdy tylko się zagotuje wrzucam pierogi. Od momentu wypłynięcia na wierzch czekam trzy minuty i wyjmuję łyżką cedzakową na talerze, polewam wspaniałym sosem truskawkowo  czekoladowym i gotowe. Najlepiej jeśli sos będzie schłodzony w lodówce, wtedy smakuje wyśmienicie.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *